THAIBOXING

Thaiboxing ts. muay thai on vanhasta thaimaalaisesta sotataidosta kehittynyt kamppailulaji. Thaiboxing on pystyottelulaji, jossa tekniikkavalikoimaan kuuluvat erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit,polvipotkut ja potkut sekä pystypaini. Matossa otteleminen ei kuulu lajiin. Ottelut käydään nyrkkeilykehässä kehätuomarin valvonnan ja arvostelutuomareiden ottelijoiden tekniikoiden arvostelun alaisuudessa.

Thaiboxing on Thaimaan kansallisurheilulaji ja tärkeä osa maan kulttuurihistoriaa. Vaikka thaiboxingin harjoittelu tähtää ottelemiseen, on lajista kehittynyt myös tehokas kuntoilun ja itsensä kehittämisen muoto.

Amatööriotteluissa on kolme, neljä tai viisi kaksi-kolme minuuttista erää, ja turnaukset (EM,MM) eroavat luonteeltaan merkittävästi ammattilaisotteluista. Kisat saattavat kestää yli viikon, ja kamppailijalla voi olla viisikin ottelua tänä aikana, kun taas ammattilaiset ottelevat kerran kuukaudessa tai jopa harvemmin. Amatööriottelut käydään suojat puettuna, mikä vaimentaa lyöntien ja potkujen tehoa, ja vähentää haavojen riskiä.

Otteluihin kuuluu vahvasti thaimaalaiset perinteet kuten ennen ottelua päässä pidettävä pitkä häntäinen päähine, seremoniallinen tanssi sekä otteluissa soitettava musiikki joka kiihtyy ottelun edetessä.

Suomeen thaiboxing on tullut 80-luvun alussa ja thaiboxingliitto on perustettu 1994.

Peruskurssilla opetellaan perustekniikat käsillä ja jaloilla tehtävistä hyökkäyksistä, sekä kehitetään kuntoa ja liikkuvuutta. Sparraamiseen siirrytään teknillisen taidon edistyessä.

Vastaa