Vapaaottelu (myöskin tunnettu MMA eli Mixed Martial Arts) on kamppailu-urheilulaji jonka säännöt sallivat monipuolisten pysty- ja mattotekniikoiden käytön. Vapaaottelussa tavoitteena on voittaa ottelu käyttämällä sallittuja iskuja sekä lukkoja. Mikäli ottelu kestää täyden ajan, julistavat arvostelutuomarit voittajan perustuen ottelijoiden tekniseen osaamiseen sekä aktiivisuuteen. Ottelut käydään kehässä tai vaihtoehtoisesti häkissä.
Maailmalla on useita vapaaotteluorganisaatioita sekä promootioita joiden ottelusäännöissä on pieniä eroavaisuuksia. Yleisesti ottaen voidaan puhua amatööri- ja ammattilaisvapaaottelusta. Tunnetuin vapaaotteluorganisaatio on UFC.
Amatöörisäännöillä käytävien otteluiden erät ovat kestoltaan tyypillisesti kolmen tai viiden minuutin mittaisia ja niiden lukumäärä vaihtelee yhdestä kolmeen. Keskeinen erottava tekijä ammattilaisotteluihin verrattuna on sääntö, että matto-ottelussa ei saa iskeä millään lailla. Lisäksi amatöörit käyttävät tyypillisesti hyvin pehmustettuja hanskoja sekä jalkasuojia. Kehätuomarit keskeyttävät ottelut hyvissä ajoin toisen ottelijan jouduttua alakynteen tyrmäysten välttämiseksi. Amatööriottelijoiden taso vaihtelee muutaman kuukauden harjoitelleesta aloittelijasta useiden vuosien tavoitteellisen harjoittelun tuloksena kehittyneeseen huippu- urheilijaan.
Ammattilaissäännöillä käytävien otteluiden erät ovat kestoltaan tyypillisesti viiden tai kymmenen minuutin mittaisia ja niiden lukumäärä vaihtelee kahdesta viiteen. Selkein ero amatööreihin nähden on sääntö joka sallii iskemisen myös matto-ottelussa. Lisäksi ammattilaisotteluissa käytettävä suojavarustus rajoittuu vapaaotteluhanskoihin sekä hammas- ja alasuojiin. Ammattilaisvapaaottelijat ovat lähtökohtaisesti huippu- urheilijoita joiden korkea taitotaso mahdollistaa turvalliset ottelut ammattilaissäännöin.
Suomen Vapaaotteluliitto perustettiin 2004. Lajiliiton myötä vapaaottelun säännöille sekä tuomaritoiminnalle on luotu selkeä linja, joka mahdollistaa lajin kehittymisen Suomessa.
Peruskurssilla opetellaan perustekniikat lyönneistä, potkuista ja lukkopainista, sekä kehitetään kuntoa että liikkuvuutta. Sparraamiseen siirrytään teknillisen taidon edistyessä.